היכן כדאי לחסוך חיסכון פיננסי?

אזרחים רבים מחפשים אחר אפיק החיסכון הפיננסי המשתלם ביותר – צעירים שמרוויחים שכר נאה, לרוב עדיין ללא משפחה, ומעוניינים לחסוך חלק מהכסף הפנוי שלהם בכל חודש; משפחות שמעוניינות לחסוך לצורך הוצאות גדולות וחד פעמיות (שיפוץ הבית למשל); הורים שמעוניינים לחסוך לילדים שלהם כדי להקל עליהם בעתיד; וכך הלאה.

אבל איך בוחרים איפה לחסוך? מהן תוכניות החיסכון שקיימות כיום? מהם ההבדלים ביניהן ומהו אפיק ההשקעה המשתלם ביותר? במאמר הזה נעשה לכם סדר בבלגן:

אפיקי החיסכון הקיימים
נכון לשנת 2021, עומדים בפני כל אזרח שמעוניין לחסוך כסף שישה אפיקי חיסכון עיקריים שונים:

  • קופות גמל להשקעה לפי תיקון 190
  • קופות גמל להשקעה
  • תוכניות חיסכון בבנק
  • פוליסות ביטוח להשקעה
  • ניהול בבתי השקעות
  • קרנות השקעות המתמחה בהלוואה חוץ.

***במאמר מוסגר חשוב להזכיר כי עד שנת 2009 היו קרנות ההשתלמות בגדר אפשרות "מתחכמת" נוספת לחיסכון לילדים: עד 2009 לא נדרשה הצגת אישור של עוסק פטור או עוסק מורשה כדי לפתוח קרן השתלמות במעמד עצמאי, ורבים "ניצלו" זאת כדי לפתוח קרן השתלמות על שם הילדים וליהנות מהטבות המס השונות שמוענקות בגינה.

 

קופת גמל תיקון 190
קופ"ג לפי תיקון 190 היא אפשרות חיסכון שמיועדת בעיקר לבני 60 ומעלה, בהנחה שיש להם קצבת זקנה מזערית של 4,498 שקלים ורוצים להוריש את הסכום שנצבר בקופת הגמל.
קופ"ג לפי תיקון 190 מאפשרת לחסוך במס רווחי הון, ומהווה יתרון למי שיש כספים בבנקים, כספים שנתקבלו בסיום עבודה.

חשוב לציין שהפקדה בקופ"ג לפי תיקון 190, מרתקת למפקיד הון של כ-34,500 שקלים בגין כל הפקדה במקרה שירצה למשוך את הכספים כסכום חד פעמי. כלומר, אם הפקיד במסגרת תיקון 190 סכום חד פעמי של 200,000 שקלים, בעת המשיכה הוא יוכל למשוך רק 166,000 שקלים וכדי למשוך את 34,500 השקלים הנותרים, הוא יצטרך לגשת לפקיד השומה ולקבל אישור לגבי המס שצריך לנכות לו. לכן מומלץ לבצע הפקדה אחת גדולה ולא הפקדות קטנות, שכל אחת מהן תיאלץ את החוסך להתחשבן בגין 34,500 השקלים הראשונים.

רבים מהחוסכים שוקלים בסיום עבודה, לנייד כספים מקופות גמל הוניות (תגמולים מלפני שנת 2008) לקופ"ג תחת תיקון 190. פעולה זה אינה פעולה נכונה! הכספים שנחסכים במסגרת כספים הוניים (בביטוחי מנהלים וקופות גמל) הם כספים שפטורים לחלוטין ממס רווחי הון (לא 15% ולא 25%) ולכן זו טעות חמורה לנייד אותם לקופ"ג לפי תיקון 190!

בנוסף נקבע כי במקרה של מות העמית לפני הגיעו לגיל 75 – הסכום שנצבר לו יעבור ליורשיו, מבלי שיחויבו עליו מס רווחי הון.

 

קופת גמל להשקעה
קופות הגמל להשקעה הן למעשה ערוץ נוסף שנפתח בשנים האחרונות למי שמעוניין לחסוך במסגרת קופ"ג מצד אחד ולמשוך את הכספים בכול עת מצד שני, בדומה לפוליסת פרט בחברות ביטוח, או לכספים שנחסכים במסגרת תוכניות החיסכון בבנק.

 

יתרונות קופות הגמל להשקעה
לקופות הגמל להשקעה יש מספר יתרונות מהותיים ביחס לאפיקי החיסכון אחרים:
ראשית מבחינת ערך הכסף – התשואות הן לרוב טובות יותר מהתשואות של הבנקים ושל חברות הביטוח.
בנוסף, דמי הניהול בד"כ נמוכים משמעותית מאשר דמי הניהול של בפוליסות ביטוח ובנקים.

יתרון נוסף של קופות גמל להשקעה ושל פוליסות הביטוח להשקעה, הוא שחבות המס מחושבת רק במועד פדיון הכספים. זאת בניגוד לניהול תיקי השקעות, שבהם יש לבצע התחשבנות מס בכל סוף שנה.

עוד יתרון של ערוץ זה נעוץ ביכולת לבחור האם למשוך את הכספים באופן הוני או כקצבה חודשית, רק "ברגע האמת" (גיל 60) – יש לכך יתרון ענק משום שהחוסך אינו חייב למעשה לבחור את המסלול בתחילת הדרך, והוא יכול להתלבט ולהחליט כיצד ברצונו למשוך את הכספים עד לרגע האחרון, כשהיש בפניו את התמונה המלאה של הרווחים שצברה הקופה, של הצרכים שלו ושל שיקוליו האישיים.

 

**ניתן להפקיד עד 70,913 אלף שקלים (2021) עבור כל בן משפחה, ולמשוך אותם בכל עת ללא מס. מעבר לתקרה יהא על החוסך לשלם על הדלתא מס רווחי הון של 25%.

 

קופת גמל במעמד עצמאי
במשך עשרות שנים ועד שנת 2006 יכל כל מי שרצה לחסוך עבור ו/או עבור ילדיו, לפתוח קופת גמל במעמד עצמאי, ללא קשר לסטטוס העובד שלו (שכיר או עצמאי), וכעבור 15 שנה לפדות את הסכום שהצטבר בה כסכום הוני ללא חבות מס.

משנת 2006 ואילך, החליט האוצר לבטל את האפשרות למשיכה הונית של קופות הגמל במעמד עצמאי לאחר 15 שנה, וקבע כי את כל הכספים שהופקדו החל משנת 2006, ניתן יהיה למשוך כסכום חד פעמי (הוני) עם הגיעו של החוסך לגיל 60, בכפוף לחמש שנות וותק בקופ"ג.

בינואר 2008 נעשתה רגולציה מהותית נוספת בתחום וההפקדות החדשות בקופ"ג במעמד עצמאי הפכו להיות קצבתיות.

רגולציה זו שינתה לחלוטין את פני הדברים וגרמה ללא מעט בלבול, בעיקר בקרב אנשים שפתחו את קופת הגמל במעמד עצמאי במטרה לקבל את הכספים אחרי 15 שנה כהוניים (סכום חד פעמי). כך קרה שחוסכים רבים שחסכו במסגרת קופ"ג במעמד עצמאי, גילו להפתעתם שהכספים שהופקדו משנת 2008 ואילך הפכו להיות קצתבתיים, ואם חשבו בתחילה שהכסף נזיל לאחר 15 שנה ובהמשך נאמר להם שאת הכסף שהופקד בקופ"ג משנת 2006, יוכלו לפגוש בגיל 60 כסכום חד פעמי (כפוף לוותק קופ"ג של 5 שנים לפחות), הם גילו שהכספים שנחסכים החל משנת 2008 הם למטרת קצבה שאותה ניתן לממש מגיל 60 וצפונה, כקצבה חודשית או כהיוון קצבה (בכפוך להנחה שיש לחוסך קצבה מזערית של 4,498 שקלים (נכון לשנת 2021).

כך לדוגמה: מנשה פתח קופת גמל במעמד עצמאי לפני 20 שנה. במהלך השנים המשיך להפקיד אליה כספים בכל חודש, בידיעה שיום יבוא והוא יוכל למשוך את כל הכסף ללא חבות מס. בשנת 2021 הוא הגיע לגיל 60 וכשביקש למשוך את כספי החיסכון שלו שהצטברו לכ-500,000 שקלים גילה כי עליו לשלם מס בגין הכספים שהפקיד החל משנת 2008 – מה שכמובן קיזז לו משמעותית את סכום החיסכון.

בנוסף לחוסכים הפרטיים, השפיעו הרגולציות השונות גם על לא מעט מקומות עבודה שהפרישו עבור העובדים שלהם לקופת גמל במעמד עצמאי רכיבי שכר שאינם פנסיוניים, ובכך קיבלו כביכול הטבות מס (בפועל, ההטבות המס היו מזעריות מכיוון שהן ניתנו רק "פעם אחת" ולא על כל קופת גמל להשקעה בנפרד). כאשר קופות הגמל במעמד עצמאי הפכו לקצבתיות בשנת 2008, רבים מאותם מעסיקים החליטו לסגור את אותן קופות גמל להשקעה מתוך מחשבה, שאינה תמיד נכונה, שחיסכון קצבתי "אינו משתלם וכבר עדיף להשקיע בקרן פנסיה".

 

תוכניות חיסכון בבנק
גם הבנקים מציעים אפיקי חיסכון שונים (כגון פק"מים, יועצי השקעות לצורך השקעות בשוק ההון, תוכניות חיסכון במסלולים שונים ועוד), שבשל השתייכותם כביכול לבנק, נתפסים בעיני רבים כאפיקים בטוחים יותר מאשר אפיקי החיסכון האחרים.

בעניין זה חשוב לציין נתון מהותי: עד שנת 2003 לא הייתה חבות מס רווחי הון על הכספים בתוכניות החיסכון בבנק ולכן אפיקים אלו השתלמו מאוד. אולם, החל מ-2003, חויבו כספים אלו במס רווחי הון – מה שהעניק יתרון משמעותי לקופות הגמל במעמד עצמאי שפטורות ממס לעומת חסכון באמצעות הבנקים, פוליסות ביטוח לחסכון וקופות גמל להשקעה, שכולם חייבות במס רווחי הון.

 

פוליסות ביטוח פיננסית להשקעה
במקביל לתוכניות החיסכון הבנקאיות, מציעות גם חברות הביטוח פוליסות ביטוח פרטיות להשקעה, שאינן מושתתות על תקנות קופות הגמל ועל כן מהוות אלטרנטיבה לבנקים.

 

קרנות השקעות המתמחות בהלוואות חוץ
קרנות השקעות המתמחות באשראי חוץ בנקאי מציעות פתרונות איכותיים וסולידיים למשקיעים המחפשים להשיג ריבית/תשואה קבועה וחיובית. קרנות אלה מציעות ללקוח לקבל את הריבית בכל רבעון, למשך שלוש שנים. חלופה זו מתאימה לכל אדם שיש לו חסכון או כספים פנויים, שכן בקרנות מסוג זה הקרן נשמרת ולא נפגעת והריבית קבועה וחיובית. קרנות אלה אינן משפעות משוק ההון ועל כן מומלץ לאנשים שמעוניינים לעשות פיזור סיכון טוב יותר.

 

בתי השקעות
ניהול תיקים בבתי ההשקעות מהווה ערוץ השקעות נוסף למי שברשותו סכומי כסף גדולים (החל מכ-300,000 שקלים) שאותו היה מעוניין להשקיע בשוק ההון.

 

קופת גמל להשקעה
השינויים המהותיים שנעשו לאורך השנים בקופות הגמל במעמד עצמאי הובילו לירידה הדרגתית בפופולאריות שלהן, שהגיעה לשיאה לאחר שנת 2008 עם הפיכתן מהוניות לקצבתיות – מה שעצר כמעט לחלוטין את ההפקדות לקופת גמל במעמד עצמאי.

בתי ההשקעות התלוננו על כך בפני משרד האוצר וטענו כי הרגולציה של שנת 2008 מונעת מהם גישה לחוסכים פרטיים שמעוניינים לחסוך, אך אין בידיהם סכומי כסף גדולים דיים כדי להפקיד בתיקי השקעות.

בנובמבר 2016 אישר שר האוצר משה כחלון לבתי ההשקעות למכור מוצר חיסכון חדש – קופת גמל להשקעה – שמוחרגת משאר קופות הגמל ותהיינה דומות בתנאים שלהן לפוליסות הביטוח הפיננסיות שמוצעות ע"י חברות הביטוח.

 

קופת גמל לקצבה מוכרת
קופ"ג לקצבה מוכרת היא אפשרות נוספת לחיסכון שניתנה במסגרת תיקון 190, העומדת בפני אנשים שהגיעו לגיל פרישה עם קצבת פנסיה מינימלית של 4,498 שקלים, ושיש להם כסף שהצטבר בתוכניות חיסכון שונות (בבנק למשל).

במסגרת זו יכולים אותם אנשים להעביר את הכספים מתוכנית החיסכון לקופת הגמל לקצבה מוכרת (מכונה בציבור גם כ"קופת גמל של תיקון 190) ולשלם עליהם מס רווחי הון של 15% במקום 25%!

החיסרון המהותי באפשרות הזו הוא שכדי לקבל את הטבת המס ולשלם מס רווחי הון מופחת (15%), יש "לרתק" סכום של 34.5 אלף שקלים: 34.5 אלף השקלים הראשונים פטורים מס רווחי הון וכל סכום מעבר להם יחויב כאמור ב-15% מס.
המשמעות היא שכדי לקבל את הטבת המס, צריכים להיות בקופה 34.5 אלף שקלים, שאמנם פטורים ממס אבל הופכים למעשה ל"ברוטו" וכדי למשוך אותם צריך לבקש פטור ממס הכנסה.

מסיבה זו חשוב מאוד גם לרכז את כל תוכניות החיסכון לקופת גמל לקצבה מוכרת אחת, שאם לא כן בכל קופה יהיה צורך "לרתק" 34.5 אלף שקלים.

 

לסיכום,
מכיוון שמדרגת המס היא אינדיבידואלית, כדי לבחור את אפיק ההשקעה הנכון ביותר עבורכם חשוב להיוועץ ביועץ מס פנסיוני בלתי תלוי, שמכיר את האפיקים השונים ויידע לייעץ לכם מהו האפיק הנכון ביותר עבורכם.

התקשרו ויועץ מקצועי ישמח
לעמוד לשירותכם: 08-9398977

יודעים מה מצב הפנסיה שלכם?

אל תתנו לאף אחד לגעת לכם בפנסיה שלכם! היא שלכם בלבד! השאירו פרטים ונשמח לספר לכם מה מצב הפנסיה שלכם.